Wat zeggen ze er zelf van?

Scholen?

Hoi Inge,

We hebben genoten van jouw enthousiasme! Dit had een aanstekelijke werking op de kinderen. Je hebt een hele gestructureerde aanpak, een duidelijk stappenplan om de kinderen aan te zetten tot werken en tot meer diepgang. Jouw manier van vragen stellen was open, maar gaf de kinderen wel genoeg sturing. Ook hanteerde je de “hogere denkstappen” die je terug ziet in de taxonomie van Bloom.

Je straalt een natuurlijke rust uit, hebt een prettige manier van benaderen en je bent oprecht. Dit voelen kinderen.

De opbouw van je lessen zat goed in elkaar en was duidelijk voor de kinderen.

Heb je nog vragen, dan laat maar weten.

Groetjes,

Luke en Tanja

(Leerkrachten van Montesoribasisschool De Elzen, Tilburg)

—————————-

Samen met Inge Koenen heb ik een pilot van de WereldReddingsbrigade met het onderwerp eenzaamheid behandeld in groep 7 van OBS De Blaak. Het hele project is goed doordacht en opgezet. De kinderen zijn heel erg voortvarend en enthousiast aan de slag gegaan. Er zijn diverse onderdelen aan bod geweest. De kinderen werden getriggerd door het luisteren naar een directeur (van Hulplijn Amsterdam) die samen met de kinderen het probleem eenzaamheid wilde aanpakken. Dit pakte meteen. Ze hebben gefilosofeerd, ideeën uitgewisseld, ze zijn met internet aan de slag gegaan, hebben een huiswerkopdracht meegekregen en zijn ook daadwerkelijk “aan de slag gegaan” met het zichtbaar maken van een eventuele oplossing voor het probleem. En als laatste hebben zij hun werkstuk gepresenteerd. Geweldig! Met dank aan Inge, die er heel veel tijd ingestoken heeft.

Ik vond het filmpje en de reactie van de directeur een goede aanvulling op het hele project. Het maakt het voor de kinderen echt af. Ook was het voor mij een goede afsluiting. Juist leuk om het allemaal nog eens terug te zien. De kinderen vonden het ook erg leuk! Succes met de andere scholen!

Groetjes,

Rebecca

(leerkracht van bs De Blaak, Tilburg)

—————————-

Ik ben niet bij de lessen zelf aanwezig geweest, maar ik heb wel gesprekken gehad met mijn leerlingen over het project. Ze waren erg enthousiast en vonden het reuze interessant.

Tijdens de voorbereiding verliep het contact tussen Inge en school erg soepel en fijn. Ook tijdens het project werd er fijn gecommuniceerd over het verloop van het project en de voorbereiding op de presentatie.

Erg leuk dat de wethouder kwam voor de presentatie, dit was voor de kinderen echt de kers op de slagroom.

Julie, leerkracht van bs Antares, TilburgOrganisaties?

Na de presentatie kregen de kinderen allemaal een lintje met  ‘💚 Klimaat’

Deze kinderen, onze toekomst
Het was ontzettend inspirerend en indrukwekkend om te zien hoeveel de kinderen wisten over klimaatverandering en hoe creatief ze hier dingen voor bedenken. Alles hadden ze zelf onderzocht en bijgehouden in hun onderzoeksboekjes. Daarnaast luisterden ze zeer oplettend naar de andere oplossingen en kwamen ze met serieuze en kritische vragen. Als ‘jury’ hadden we dus niet zo veel toe te voegen, de kinderen hadden er fantastisch over nagedacht. Bovendien weten wij zeker: deze kinderen kunnen wij met een gerust hart onze toekomst noemen

Groetjes,
Dewi en Marit

(voorlichting Greenpeace, Amsterdam)

                                                                             —————————-

De wereldreddingsbrigade, gewoon doen!
Kinderen redden de wereld? Ze kunnen in ieder geval een prima positieve eigen leerbijdrage leveren bij grote problemen zoals een slechte gezondheid door een verkeerde leefstijl, armoede, ziekte, overstroming, uitsterven van dieren, vervuiling, mishandeling, oorlog, pesten, uitbuiting, misdaad, overbevolking etc. Kinderen kunnen daar heel actief mee bezig zijn en ook zelf hiervoor verrassend goede oplossingen bedenken.

Mijn ervaring met de vraag over gezond bewegen en slecht wegen was heel positief. Vooral omdat de kinderen (een deel van) het proces zelf konden sturen, was hun motivatie groot en de leeropbrengst groot. Echt praktische en innovatieve ideeën rolden zo uit hun eigen schoolkoker. Ze willen niet alleen graag veel meer weten over het onderwerp maar zijn zich ook bewust zijn van de gevolgen van weinig bewegen en slecht eten. De kinderen hadden veel vragen over gezondheid, ziekten en bewegen voor de jeugdarts. Bovendien nemen ze de les- en projectinformatie ook enthousiast mee naar huis. Daar kan geen mondelinge voorlichting tegenop.

De participatie van de jeugdgezondheid van de GGD had hierin zeker een meerwaarde. Dat ze de jeugdarts ‘op TV’ hadden gezien maakte de hulpvraag ook ineens extra belangrijk.

Voor de groepsleerkracht en team prima geïnvesteerde tijd. Dit zowel op het vlak van educatie en ontwikkeling als ook de presentatie (afsluiting met de eigen gemaakte projecten en zelfs op de lokale TV).

Ulco Schuurmans (september 2019)
Jeugdarts GGD Hart voor Brabant

 Kinderen?

Het voelt goed om iets te doen voor de wereld.
Sepp (groep 6)

Ik vond het leuk om te doen omdat we echt bezig waren met een wereldprobleem. Want kinderen zouden ook wel eens met een oplossing kunnen komen! Het leukst vond ik om de uitvinding te bouwen.
Margriet (groep 7)

Leuk omdat je samen met anderen gaat leren en nadenken over een super groot wereldprobleem.
Het filosoferen was af en toe een beetje moeilijk, maar het was wel leuk. Ik heb er ook superveel van geleerd, te veel om op te noemen.
Het allerleukste vond ik toch om te bedenken, wat we gingen maken en het dan ook te doen.
Job (groep 6)

Het leukst is het maken want dan doe je echt iets.
Julius (groep 6)

Interessant: dat klimaatverandering niet nieuw is maar (nu) door de mens is veroorzaakt.
Silver (groep 6)

Dat je er meer over te weten komt!
Lukas (groep 7)

We hebben goed samengewerkt. Juf Inge kon goed uitleggen en ons goed laten nadenken over kinderen in vluchtelingenkampen.
Awinsie (groep 8)

Ik vond het leuk en interessant om te onderzoeken hoe de situaties in vluchtelingenkampen. Ook was het leuk om oplossingen te bedenken. Het presenteren voor de andere kinderen en de wethouder vond ik erg spannend.
Claudia (groep 8)

Enkele kinderen van basisschool de Armhoefse Akker (Tilburg) hebben zelf een leuke reactie achtergelaten op de pagina Over mij

Daarnaast maakte Omroep Tilburg een mooie reportage waarin alle partijen aan het woord komen, zie ‘Op TV

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.